SLIM Blog 02-2018

Mark Bertrand is senior docent bij Zuyd Hogeschool en namens het onderwijs betrokken bij het SLIMhuis. Genietend van Italiaanse wijn geeft hij iedere keer een beschouwende blik over hetgeen hem bezighoudt.

Het valt niet altijd mee om met drie verschillende bloedgroepen aan tafel te zitten en te komen tot een gemeenschappelijkheid. En met verschillende bloedgroepen bedoel ik, in het geval van het SLIMhuis, ondernemers, overheid en onderwijs. Iedereen ziet winst vanuit een verschillend perspectief en dat is niet alleen heel legitiem maar daar is ook niets mis mee. Echter, als die drie verschillende bloedgroepen bijeen zitten, is het goed om van tevoren een soort van taal te ontwikkelen. Winst kan voor de overheid bijvoorbeeld het woonklimaat van de burger betekenen, voor onderwijs het verhogen van het rendement van de propedeusestudenten en voor de ondernemer de continuïteit van het bedrijf. Tja, en ga dan maar eens een gemeenschappelijk doel formuleren.

Natuurlijk gaat dat niet altijd van een leien dakje maar door de discussie open te houden, leren we steeds beter om die nieuwe taal te leren spreken. Zie het als het leren van een echte taal; in het begin vertrouw je google translate blind om na een tijdje te ontdekken dat je het eigenlijk gewoon moet doen. De taal spreken dan hè. En toegegeven, in het begin maak je nog genoeg fouten maar dat is vaak de enige manier om het echt te doen. Nike zei het al eerder: Just do it. En dan zorg je ervoor dat alle drie de ‘O’s’ in het SLIMhuis vertegenwoordigd zijn. Omdat we het belangrijk vonden en vinden om van elkaar te leren en met elkaar zaken te bereiken.

De Groene Ambitie Tank van eind vorig jaar is daar een voorbeeld van. Yvonne Salvino lanceerde het idee, vergaderingen vonden plaats in het gemeentehuis en de dag zelf vond plaats bij ZUYD in Ligne. Ondernemers, overheidsfunctionarissen en onderwijs werden enthousiast gemaakt en de eerste editie kan met recht een succes worden genoemd, temeer daar de ambitie werd uitgesproken dat deze duurzaamheidsdag geen eendagsvlieg mag worden. En niets is mooier dan het borgen van continuïteit. Toch? Ik denk overigens dat Yvonne met niets minder genoegen had genomen. Dat lijkt me glashelder.

Ik krijg vaak de vraag wat het SLIMhuis nu precies doet. Diezelfde vraag krijg ik overigens ook over hetgeen ik eigenlijk allemaal doe, maar dat terzijde. Verbinden. In de kern is dat de functie van het huis. Verbinden van netwerken, verbinden van vraag en aanbod als het gaat om stages, complexe vraagstukken waar een lectoraat een rol in kan spelen en het verbinden als het gaat om een loketfunctie richting een gemeente bijvoorbeeld. En wat we hiervoor terugvragen? Een beetje tijd, een duidelijke vraag en zin in een kopje koffie. Want ook die krijg je dan van ons.

 

SLIM on Tour – Kansen met innovatief werkgeverschap

SLIM on Tour – Kansen met innovatief werkgeverschap

Veel werkgevers hebben momenteel te maken met fikse uitdagingen op de huidige krappe arbeidsmarkt. Waar haal je de juiste mensen vandaan? Innovatief werkgeverschap biedt kansen! Welke mogelijkheden ontstaan als Ondernemers, Onderwijs en Overheid samen aan de lat staan!

op 23 november 2017 zijn we gestart met de kick-off meeting op Industriepark Noord in Sittard bij gastlocatie Keytec. Dit bedrijventerrein huisvest ruim 200 ondernemingen waar in totaal bijna 5000 mensen werken. Zowel Overheid, Onderwijs als Ondernemers waren aanwezig om nar elkaar te luisteren en elkaar te vinden. Naar aanleiding van deze eerste meeting zullen vervolgactiviteiten georganiseerd worden bij en met de betrokken ondernemers. Met deze vervolgactiviteiten krijgen bedrijven, organisaties en mensen op Industriepark Noord ‘een gezicht’. Samen maken we als eerste op Industriepark Noord het verschil en gaan we komen tot een ‘Best Practice’ waarvan we ook de overige bedrijventerreinen in de Westelijke Mijnstreek zullen laten profiteren.

SLIM on tour wordt georganiseerd door SLIMhuis samen met: Ondernemersvereniging Bedrijven Sittard-Geleen (BSG), ZUYD hogeschool, Gemeente Sittard-Geleen, Parkmanagement Westelijke Mijnstreek, Levanto groep, Werkgeversservicepunt Westelijke Mijnstreek en samenwerkende partners. Samen met onze partners pakken we verder door op basis van de verkregen input tijdens de eerste sessie op locatie!

Bekijk hieronder het beeldverslag dat werd gemaakt door Levanto on Tour (LoT) i.s.m. Streekomroep Start.

SLIM Blog 11-2017

Mark Bertrand is senior docent bij Zuyd Hogeschool en namens het onderwijs betrokken bij het SLIMhuis. Genietend van Italiaanse wijn geeft hij iedere keer een beschouwende blik over hetgeen hem bezighoudt.

Ik weet niet hoe het jou vergaat, maar ik weet het af en toe even niet meer. Iedereen ligt tegenwoordig wakker van hoe om te gaan met big data, cyber security, sub human intelligence en agile werken. De discussie rondom gender neutraliteit, in welke ronde Max Verstappen nu gaat uitvallen en wanneer we nu eens eindelijk een regeerakkoord hebben zijn gedevalueerd tot triviale bijzaken. Monodisciplinaire oplossingen zijn zo 2015, tegenwoordig scrummen we met zijn allen. Het lijkt wel op de vorige toto aan het eind van studio sport op zondag: alle disciplines verzamelen!

Die struggle merken wij ook en met ‘wij’ bedoel ik dan de Keypartners van het SLIMhuis. Zelf vertegenwoordig ik de ‘O’ van onderwijs in de triple helix netwerkorganisatie en van een ding ben ik overtuigd: de uitdagingen (niemand heeft tegenwoordig meer problemen) zijn complex en worden, mede dankzij een maatschappij die steeds meer en meer eisen stelt, alsmaar complexer. Consumenten willen dat er behoeftes bevredigd worden waarvan ze zelf niet eens het bestaan wisten. Maar nu de consumenten ervan op de hoogte zijn gebracht, willen ze een instant gratification. En wel nu!

Kunnen we het tij keren? Ik denk het niet. We kunnen wel de zeilen van het schip veranderen en meer het multi-disciplinaire karakter van elkaar gaan opzoeken. Hoe kunnen ondernemers, (lokale) overheden en onderwijs van elkaar leren? Hoe kunnen we elkaar versterken, helpen? En vooral, wat kunnen we van elkaar leren? Welke vraagstukken hangen als een zwaard van Damocles boven de hoofden van managers? Welke vaardigheden leren wij de studenten? En belangrijker nog: sluiten die aan bij de behoeften van het werkveld? Bij de ondernemers dus, bij jullie!

Organisaties moeten meer en meer ingericht worden om behendiger te kunnen reageren op de veranderende marktcondities. Agile heet het dan want alles moet Engels klinken. Dat is sophisticated zegt men. Bij het SLIMhuis merken we zelf geregeld wat multi-disciplinair werken inhoudt: soms lastig maar in the end merken we de voordelen. Echt. En het mooie is dat alles er al is. Al het logistieke ligt er al, alles is klaar. Je hoeft ‘alleen maar aan te schuiven’. Als dat geen agile is. Misschien dat Max eens met de jongens van het Nederlands voetbal elftal kan gaan praten. Lekker multi-disciplinair, lekker agile.

Kansen met innovatief werkgeverschap

SLIM on tour – Industriepark Noord

“KANSEN MET INNOVATIEF WERKGEVERSCHAP”

Veel werkgevers hebben momenteel te maken met fikse uitdagingen op de huidige krappe arbeidsmarkt. Waar haal je de juiste mensen vandaan? Innovatief werkgeverschap biedt kansen! Welke mogelijkheden ontstaan als Ondernemers, Onderwijs en Overheid samen aan de lat staan!

We starten met een kick-off meeting op Industriepark Noord.
Dit bedrijventerrein huisvest ruim 200 ondernemingen waar in totaal bijna 5000 mensen werken. Na de kick-off meeting zullen vervolgactiviteiten georganiseerd worden bij en met de betrokken ondernemers. Door de vervolgactiviteiten krijgen bedrijven, organisaties en mensen op Industriepark Noord ‘een gezicht’. Samen maken we als eerste op Industriepark Noord het verschil en komen we tot een ‘Best Practice’ waarvan we ook de overige bedrijventerreinen in de Westelijke Mijnstreek gaan laten profiteren.

We nodigen je van harte uit op 23 november bij gastlocatie Keytec.
Om te komen ontmoeten en verbinden maar vooral om mee te komen praten tijdens deze interactieve bijeenkomst.

Wat hebben we voor je op het programma?

  • 18.00 uur Ontvangst met koffie en een broodje
  • 18.45 uur Opening ‘O3 – Vraag & Antwoord’ – SLIMhuis
    met Gemeente Sittard-Geleen, ZUYD hogeschool en Ondernemersvereniging BSG
  • 19.00 uur Bedrijfspresentatie – Keytec
  • 19.30 uur Arbeidsmarkt en innovatief werkgeverschap door Rik Loffeld (ZUYD, Lectoraat Employability)
  • 20.00 uur Creatief met mensen én banen – Werkgeversservicepunt Westelijke Mijnstreek
  • 20.45 uur Interactieve denktank met een hapje en een drankje
  • 21.30 uur Einde bijeenkomst

Datum: 23 november 2017
Locatie: Keytec, Rijksweg Noord 281, Sittard

Wil jij het verschil mee komen maken?
Het aantal plekken voor deelname is beperkt. Meld je dus snel hier aan!

Graag tot ziens op 23 november!

Namens

SLIMhuis,
Ondernemersvereniging Bedrijven Sittard-Geleen (BSG),
ZUYD hogeschool,
Gemeente Sittard-Geleen,
Parkmanagement Westelijke Mijnstreek,
Levanto groep,
Werkgeversservicepunt Westelijke Mijnstreek en samenwerkende partners.


Datum
23 november 2017 @ 18:00 - 21:30

Locatie
Keytec

Organisatie:
SLIMhuis

Event is voorbij.

De Kenniskaravaan

De Sittard-Geleense Uitdaging introduceert:

de Kenniskaravaan

voor verenigingen, stichtingen, wijk- en buurtinitiatieven.

Het knelt in onze club!

Het is geen geheim dat verenigingen en stichtingen vandaag de dag veel knelpunten tegenkomen. Veel clubs hebben moeite om ledenaanwas te krijgen, zitten met hoge kosten voor accommodaties, zoeken hulp bij de opzet van een website of social media plan of hebben zorgen over hoe de bestuursstoelen bezet te krijgen. Maar ook grotere organisaties lopen tegen allerlei zaken aan die te maken hebben het overleven in een snel veranderende maatschappij. Wij krijgen de laatste tijd steeds vaker hulpvragen die gaan over dit soort onderwerpen en die in de kern vaak van dezelfde aard zijn. Hieruit is het idee van de Kenniskaravaan ontstaan: een nieuwe activiteit van de Sittard-Geleense Uitdaging, waarbij ondernemers hun kennis ter beschikking stellen van een groep stichtingen of verenigingen middels een brainstormsessie of gerichte workshop. De kenniskaravaan zal 2x per jaar ‘langskomen’ met gerichte workshops, waarvoor alle maatschappelijke organisaties zich kunnen inschrijven.

Geïnteresseerd?

Meld je dan nu alvast aan voor de Grote Stichtingen en Verenigingen Brainstorm op woensdag 22 november van 19.00 tot 21.30 uur en werk mee aan de toekomst van jouw initiatief, organisatie of club! Alle Sittard-Geleense verenigingen en stichtingen worden uitgenodigd en uitgedaagd om samen met ons aan de slag te gaan. Tijdens deze eerste brainstorm gaan we onder professionele begeleiding van Barticipatiedotcom (organisatieopticiën met een creatieve blik), Bart Pastoor aan de slag en uiteraard zijn alle ondernemers die de Sittard-Geleense stichtingen en verenigingen een warm hart toedragen van harte welkom.

Aanmelden kan met via een email naar info@sittardgeleenseuitdaging.nl.

Er zijn geen kosten verbonden aan de workshop. Max 2 personen per organisatie i.v.m. de grootte van de locatie, ZUYD LAB Steenweg 64, Vol is vol!


Datum
22 november 2017 @ 19:00 - 21:30

Locatie
ZUYD LAB

Organisatie:
Sittard-Geleense Uitdaging

Event is voorbij.

Ondernemer aan het woord

SLIMhuis… what’s in it for me?

SLIMhuis is de plek waar Ondernemers, Onderwijs en Overheid samenkomen, waar kennis wordt gedeeld en waar we elkaar inspireren. Maar ook het loket waar iedereen terecht kan met zijn of haar ondernemende vragen. Wij verbinden om te doen! Maar wat heb jij daar nu aan als ondernemer? We vroegen Ellen Schreuders van Soupa Doupa (soep, sap, salades), wat haar ervaringen met SLIMhuis zijn:

“Ik merk dat met name jonge collega ondernemers vaak bang zijn om te netwerken, om naar bijeenkomsten of naar workshops te gaan. Ik heb ervaren dat SLIMhuis regelmatig workshops, kennissessies en netwerk-events organiseert, waar je juist als jong of gevestigd bedrijf heel gemakkelijk en laagdrempelig kennis ophaalt, kennis deelt en waar je jouw netwerk als vanzelf uitbreidt. Mijn contacten met bijvoorbeeld Gemeente Sittard-Geleen (Ondernemerscontact) en Onderwijs (ZUYD hogeschool) zijn hierdoor op een hele natuurlijke manier tot stand gekomen. Zo positioneer ik mijn eigen bedrijf en tegelijkertijd blijf ik op de hoogte van wat er speelt in de regio. Ik werd daardoor gevraagd voor het verzorgen van de catering tijdens evenementen en ik mocht een gastcollege verzorgen aan ZUYD studenten. Ook als ik de weg zelf niet weet naar de juiste partij om me te helpen bij bepaalde vragen of uitdagingen, neem ik contact op met SLIMhuis of met een van haar keypartners.”

“Een mooi en concreet voorbeeld van wat SLIMhuis mij heeft gebracht is de samenwerking tussen Soupa Doupa en Koepala packaging. Jonge Finse ondernemers die op de Brightlands Innovation Factory een innovatief food-to-go verpakking ontwikkelen. Het product is door ons getest tijdens het Pop on Top festival in Valkenburg. Mede door mijn referentie zijn investeerders gevonden om deze innovatieve duurzame food verpakking door te ontwikkelen. Daarbij heb ik de kans gekregen om betrokken te zijn bij het tot stand komen van ‘het perfecte product’ dat ook inzetbaar is voor mijn eigen bedrijf. Bekijk de leuke video maar eens die gemaakt is tijdens de testdag.”

“wat je ook onderneemt, je loopt allemaal tegen dezelfde vragen aan. Door SLIMhuis hoeven we niet allemaal opnieuw het wiel te vinden en ondernemen we samen een stuk slimmer!”

Ellen Schreuders,
Soupa Doupa – soep, sap, salades
www.soupadoupa.nl

OPZuid – € 8.250.000 subsidie beschikbaar

OPZuid – € 8.250.000 subsidie beschikbaar

Nieuwe openstelling OPzuid in mei 2017

Vanaf 15 mei 2017 kunnen ondernemers uit Zuid-Nederland opnieuw subsidie aanvragen voor projecten gericht op het sneller op de markt brengen van producten, processen en diensten. De openstelling van de regeling “Valorisatievermogen voor het MKB” (1B2) maakt deel uit van het Europese innovatieprogramma voor Zuid-Nederland (OPZuid). Het programma is met name gericht op het innovatieve MKB en het versterken van de samenwerking tussen bedrijfsleven en kennisinstellingen.

Aanvragers kunnen hun project indienen tussen 15 mei en 23 juni 2017 17:00 uur via de webportal van Stimulus Programmamanagement. In totaal is € 8.250.000 subsidie beschikbaar. Er wordt opnieuw gewerkt met een tendersysteem, waarbij projecten onderling vergeleken worden op basis van de OPZuid-criteria. Een onafhankelijk deskundigencommissie beoordeelt de aanvragen. Een zesje is niet goed genoeg; alleen de beste projecten worden gehonoreerd. Een belangrijke opmerking van de deskundigen is dat het niet alleen om de projecten zelf gaat, maar ook wat er daarna gebeurt. Is er een daadwerkelijk marktperspectief? Hoe is de businesscase opgebouwd?

De lat ligt hoog. Aanvragers kunnen daarom terecht bij de provinciale OPZuid-contactpersonen en uitvoeringsorganisatie Stimulus Programmamanagement voor hulp bij het opstellen van een goede businesscase en projectaanvraag. Of het nu gaat om het bespreken van de mogelijkheden en onmogelijkheden, het toetsen van een idee of de beoordeling van concept projectinitiatieven op ontvankelijkheid, volledigheid en duidelijkheid.

Meer informatie vind je hier >>

Hands-on marketing vanuit O3

HUISkamer workshop

Hands-on marketing vanuit O3 waar je direct mee aan de slag kunt!

Kleinschalige intensieve workshops waar je echt SLIMmer van wordt. Dat zijn onze HUISkamer workshops. Wil jij erbij zijn op 11 mei? Schrijf je dan snel in want we hebben slechts een beperkt aantal plaatsen…

Vroeg in de ochtend want dan ben je nog lekker fris! Om 8:30 heten we je welkom met een kop koffie en een broodje. Aan deze interactieve workshops nemen steeds maximaal 15 mensen deel. Met veel aandacht voor elkaar en voor ieders vragen. In een unieke setting, ontspannen op de bank!  Deze workshop wordt voor de tweede keer gegeven door keypartner DOOR communicatie & vorm. Inspireren, enthousiasmeren en faciliteren met hands-on marketing modellen waar je morgen zelf al mee aan de slag kunt. En.. je krijgt een SLIM naslagwerkje mee naar huis.

Datum: 11 mei 2017
Tijdstip & duur: 8:30 tot 10:00 uur
Locatie: SLIMhuis, Poststraat 8, 6135KR  Sittard

Deelname is gratis maar meld je snel aan om zeker te zijn van een plaats.

 


Datum
11 mei 2017 @ 08:30 - 10:00

Locatie
SLIMhuis

Organisatie:
SLIM huis

Event is voorbij.

HUISkamer workshop ‘Business Sketching’

HUISkamer workshops
In een ‘anders-dan-anders’ HUISkamer-setting met beperkt aantal deelnemers. Intensieve, gerichte kennisoverdracht met ruimte voor invulling op basis van persoonlijke behoefte! De thema’s die ter sprake komen zijn altijd praktisch, concreet! Onderwerpen die elke ondernemer aangaan, groot en klein!

Deze keer neemt Diana Janssen (ZUYD / Business Sketching) ons mee in een workshop ‘Business Sketching’! Hoe kun je als ondernemer sneller en meer to the point communiceren? Visualiseren is het antwoord! We gaan samen aan de slag om te leren hoe we onze boodschap SLIM kunnen visualiseren.

We ontvangen je graag op 20 april om 8:30 uur bij SLIMhuis met een kop koffie en een lekker broodje. De inhoudelijke workshop begint om 8:45 en wordt afgesloten om 10:00 uur, zodat je daarna weer lekker op tijd aan je ondernemende dag kunt beginnen!

Deelname is kosteloos maar het aantal deelnemers is beperkt dus meld je wel vooraf even aan bij Mark Tielemans: mark@slimondernemen.eu.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.
Ontvang je nog geen SLIMhuis nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan: http://eepurl.com/qtcJj

 


Datum
20 april 2017 @ 08:30 - 10:00

Locatie
SLIMhuis

Organisatie:
SLIM huis

Event is voorbij.
DOOR communicatie en vorm